Yhteystiedot

040 727 0935
miktaa(at)gmail.com

Pikakysely

Ei voimassa olevaa kyselyä.

Poliisit ja suomalaiset laajemminkin huolestuneita maahantunkeutumisesta

Share |

Sunnuntai 6.3.2016 klo 18.22 - Mikko Taavitsainen


Viime päivinä on julkaistu pari mielenkiintoista mielipidekyselyä nykyisestä maahanmuuttotilanteesta ja siihen johtaneesta politiikasta. Katsotaanpa niiden tuloksia pikaisesti. Annan tekstissä kyselyihin linkit, joista asiasta tarkemmin kiinnostuneet voivat saada lisätietoa.

Helsingin Sanomat julkaisi lyhyen jutun eurobarometrikyselystä, jonka mukaan suomalaista 96 % haluaa rajoittaa EU:n ulkopuolelta tulevaa maahanmuuttoa. Tämä on tärkeä viesti niin maamme hallitukselle, eduskunnalle, kunnallispoliitikoille kuin medialle ja muille monikulttuurisuutta äänekkäästi tukeneille instituutioille. Tieto tarkoittaa nimittäin sitä, että vain neljä sadasta suomalaisesta ottaisi mielellään vastaan kehitysmaalaisia nykyisellä tahdilla. Toisin sanoen ei juuri kukaan.

Ovatko suomalaiset impivaaralaisia, koska 96 % suhtautuu nuivasti EU:n ulkopuoliseen maahanmuuttoon? Barometrin mukaan suomalaiset kuitenkin suhtautuvat yksiselitteisen myönteisesti EU-kansalaisten oikeuteen asua missä tahansa EU-jäsenvaltiossa (80 % pitää hyvänä asiana). Samansuuntainen tulos saadaan, kun kysytään EU-kansalaisten oikeudesta työskennellä missä tahansa EU-jäsenvaltiossa (85 %). Näyttäisikin siltä, että tässä asiassa suomalaiset osaavat katsoa taloudellisia faktoja, uskovat omia silmiään sekä käyttävät järkeään. He erottavat EU:n sisäisen vapaan työvoiman liikkuvuuden kehitysmaalaisten onnenonkimisesta, mistä viime aikojen maahantunkeutumisessa minunkin mielestäni pääasiassa on kyse. Mitähän rajatonta maahanmuuttoa kannattavat vihervasemmistolaiset poliittiset johtajat ja muut erilaisten rajatonta liikkuvuutta suosivien verkostojen promoottorit arvelevat tästä? Jotain siitä kannattaisi pohtia, sillä tuloksen perusteella edes vasemmistolaisesti ajattelevien tai vihreää ideologiaa kannattavien enemmistöt kuuluvat ylivoimaiseen nuivaan enemmistöön tässä asiassa.

Toinen mielipidekysely selvitti sisäisestä turvallisuudestamme merkittäviltä osiltaan vastaavan poliisikunnan käsityksiä maahanmuuttotilanteen vaikutuksista tuohon asiaan. Muun muassa Aamulehti kirjoitti asiasta. Poliisien tuomio Suomen menneiden vuosien aikana luodulle maahanmuuttopolitiikalle on tyly. Peräti 79 % Lännen Median kyselyyn vastanneista poliiseista piti turvapaikanhakijatilannetta vähintään melko suurena uhkana Suomen ja suomalaisten turvallisuudelle. Lähes joka neljännen poliisin mielestä uhka on erittäin suuri, kuten oheinen kuva poliisien vastauksista kertoo.

Poliisien_uhka-arvio.PNG

Mistä poliisimme ovat huolissaan? Vastausten perusteluissa korostuu se, että maahantulijoiden henkilöllisyyksiä tai taustoja ei pystytä varmasti selvittämään. Moni uskoo, että joukossa on terroristijärjestö Isiksen edustajia. Siten myös terrori-iskujen mahdollisuus pelottaa. Vastauksissa mainitaan, että tulijoissa on paljon poliisi- ja sotilastaustaisia. Samoin mietityttää tulijoiden kulttuuritausta ja se, että naisia ei kunnioiteta.

Esille nostetaan myös se, että toimettomuudesta ja turhautumisesta voi pitemmällä aikavälillä seurata esimerkiksi jengiytymistä. Poliisit kertovat näkevänsä jo nyt työssään aiemman kotoutumisen epäonnistumisia. Niiden pelätään lisääntyvän. Uhkakuvana ovat Ruotsin esimerkin mukaiset lähiöt, joihin poliisikaan ei uskalla mennä. Yhtälö on hankala, kun poliisit kamppailevat resurssiensa riittävyyden kanssa.

Eurobarometriin kyseltiin kantaa yli 1000 suomalaiselta ja poliisikyselyyn lähes 3000 poliisilta. Niinpä molempien kyselyjen tulosten epävarmuus tai virhemarginaalit ovat hyvin pieniä – vain prosenttiluokassa. Tulokset siis heijastavat tuntoja varsin hyvin.

Minä kirjoitin edellisen bloggaukseni otsikolla ”Rikastumista odotellessa…”. Siinä esitin huoleni kotikaupungissani lähiaikoina tehtävästä päätöksestä EU:n ulkopuolisen maahanmuuton suhteen ja erityisesti sen taloudellisista vaikutuksista. Vähän turhautuneena myös kyselin valmistelevien virkamiesten laskelmia. Nyt meillä on melko laajan virkamiesjoukon tekeminä kelvollisia laskelmapohjia, jotka minulle kelpaavat. Vieläkään ei ole sellaisia luottamushenkilöille tarkoitettuja skenaariolaskelmia, joiden perusteella voisi hahmotella kokonaiskuvaa vuosien päähän. Olen noita laskelmapohjia ja Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastoja käyttäen siksi laskemassa itse skenaarioita, joista varmaan jotain julkaisen täälläkin vielä maaliskuun aikana.

Jo nyt nuo vielä keskeneräiset laskelmat osoittavat, että viime vuoden kaltainen hallitsematon maahantulo ja menneiden hallituksien löperyys maahanmuuttopolitiikassa saattavat osoittautua meille järvenpääläisillekin todella kalliiksi virheiksi. Paljon riippuu paitsi siitä, mitä valtuustomme huhtikuussa päättää Järvenpään houkuttelevuudesta, sekä ennen kaikkea siitä, saako EU laajemmin ja oma valtakunnan hallituksemme alueellisesti maahantulon hallintaan ennen seuraavaa rynnäkköä, joka voi alkaa jo muutaman kuukauden kuluttua.

Sivun oikeassa reunassa on maahanmuuttoa Järvenpäähän koskeva pikakysely, johon vastataan nimettömästi. Vastaamalla siihen saat mielipiteesi muidenkin tätä lukevien näkyville.

Avainsanat: maahantulo, siirtolaisuus


Kommentit

13.3.2016 17.55  Satu vila

Mikko, kerran iltaa istuessamme kysyit, että pidätkö minua rasistina. Silloin vielä halusin uskoa parempaan. Mutta Mikko - sinä olet rasisti.

24.3.2016 21.50  Risto Rauhanturvaaja

Mikko mikään rasisti ole. R-kirjaimella voi luonnehtii toki. Siis realisti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini