Yhteystiedot

040 727 0935
miktaa(at)gmail.com

Pikakysely

Ei voimassa olevaa kyselyä.

Vaalien jälkeinen yllätys Järvenpäässä

Lauantai 8.4.2017 klo 15.34 - Mikko Taavitsainen

Alla oleva kirjoitukseni ilmestyi Keski-Uusimaa -lehdessä 8.4.2017. Panen kuvitukseksi professori Kari Suomalaisen piirroksen vuodelta 1988. Kari oli kaukonäköinen.

__________________________________________

Järvenpään kaupunginhallitus tekee ensi maanantaina – siis vaaleja seuraavana päivänä – päätöksen uudesta turvapaikkaa hakevien ryhmän asuttamisesta asuntojonojen ohi. Näin käy, vaikka ELY-keskuksen maaliskuun 1. päivänä saapuneen viestin mukaan Järvenpäälle ei tälle vuodelle tarjota uusia muuttajia. Kaupunginhallituksen puheenjohtajajakin ehti iloita asiasta vaalien alla mm. Facebookissa.

rasismi2.gif

ELY-keskuksesta on tullut 10.3. uusi kirje, jossa Järvenpäälle tarjotaan 15 uutta turvapaikanhakijaa. Kaupunginhallituksen tulevan kokouksen päätösehdot

uksen mukaisesti nämä otettaisiin. Miten näin pääsi käymään?

On varmaan käynyt niin, että Uudenmaan ne pienemmät kunnat, jotka eivät kuntapaikkoja tarjonneet, ja joille ELY-keskus oli tämän vuoden tulijat jyvittänyt, eivät nytkään halua paikkoja tarjota. Sitten on päätetty tehdä tarjous niille, jotka ottivat viime vuonna helposti koko tarjotun kiintiön. Liekö Järvenpäässä joko maahanmuuttoasioita hoitavat virkamiehet työllisyyssyistä tai joidenkin ryhmien luottamushenkilöt ”rajat pois -hengessä” kuiskutelleet, että tänne voisi lähettää lisäesityksen?

Määrä on tällä kertaa pienehkö, mutta emme tiedä, josko uusia haalitaan paljonkin lisää syksyllä tai tulevina vuosina. Halukkuutta tähän on paljon niin SDP:ssä, Vihreissä, Vasemmistoliitossa, Kristillisdemokraateissa ja yllätyksekseni myös Kokoomuksessa sekä osassa Plussaa. Ensin mainittu ryhmähän teki opa valtuustoaloitteen turvapaikanhakijoiden saamiseksi.

Tilastojemme ja tuoreen VATT:n tutkimuksen mukaan keskimäärin huonoimpia kotoutujia ovat arabit, afgaanit ja somalit. Kolme neljännestä heistä on yhteiskunnan ruokkoina vielä yli 10 vuoden kuluttua maahantulosta. Joillekin kotoutuminen suomenkieleen ja tapoihimme onneksi onnistuu. Mutta ison osan elämä jää täysin verovaroillamme katettavaksi. Ja näitä punavihreät haluavat.

Tämä ei ole halpaa hommaa maailman pohjoisimmalle kansalle. Eläminen täällä kaikkine menoineen maksaa minimissäänkin noin 15 000 euroa vuosi. Jos meillä muutamien vuosien kuluttua on 500 uudisasukasta, joista vain pieni osa pystyy maksamaan edes osan elannostaan, ovat vuosikustannukset 5 – 7 miljoonaa euroa. Tuo raha, joka vastaa lähes yhtä kuntaveroprosenttia, on poissa muusta kunnan toiminnasta, jonka suurimmat haasteet 2020-luvulla kohdistuvat ikääntyvän väestömme vanhimmista ikäluokista huolehtimiseen.

Halvinta olisi tarjota useimmille tulijoille takaisinkotoutumisrahaa ja yksisuuntaista lentolippua alkuperämaahan. Huonosti kotoutuneille se olisi varmaan humaaneintakin.

Lopuksi oion yhden väärinkäsityksen. Yleiskielessä puhutaan usein pakolaisista ja pakolaiskriisistä. Montako pakolaista Järvenpäähän tuli viime vuonna? Kysyin tätä vastaavalta virkamieheltä, joka ei osannut kertoa ainoastakaan. Pakolaisista ei siis ainakaan YK:n ymmärtämässä mielessä kyse. Kyllä nämä pääosin nuoret miehet tietysti jotain ”pakoilevat”. Kuka koettaa välttää vankilaa, asepalvelua, velanperintää, ankaraa isää tai jotain muuta asiaa. Joku ehkä todellistakin uhkaa. Mutta ei tämä tuosta ryhmästä oikeita pakolaisia tee.

Perussuomalaiset haluavat haittamaahanmuuttoon ja Järvenpään kuntapolitiikkaan tolkkua. Tehdään se yhdessä! Käydään äänestämässä sunnuntaina!

Kommodori (evp.) Mikko Taavitsainen

Kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja (PS)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haittamaahanmuutto