Yhteystiedot

040 727 0935
miktaa(at)gmail.com

Pikakysely

Ei voimassa olevaa kyselyä.

Politiikan avoimuudesta ja vallan kähminnästä

Tiistai 13.11.2012 - Mikko Taavitsainen

Monen mielestä politiikka on likaiselta tuntuvaa kähmintää, salaseuratoimintaa tai pääsääntöisesti julkisuuden takana tehtävää oman edun tavoittelua. Julkisuudessa siitä esitetään vain hyvä osa - hienot tavoitteet - jotka sitten haudataan julkisuuden takana. En kovasti moiti em. kaltaisia arviointeja sillä kokemuksella, joka minulla on politiikan seuraamisesta.

Tällä hetkellä Järvenpään politiikan keskiössä on luottamustehtävien jakaminen tulevalle valtuustokaudelle 2013-2016. Kyse on optimoinnista, saako oma valtuustoryhmä pikkuisen enemmän vaikuttavia paikkoja kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa suhteutettuna sen vaaleissa saamiin valtuustopaikkoihin, vai jääkö vaikutusvalta vähäisemmäksi.

Vanhat valtapuolueet, Kokoomus ja SDP, haluaisivat tietysti säilyttää johtavan asemansa kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa. Ne siis haluaisivat pitää yhteisen enemmistön noissa elimissä. Silloin mikään ei muuttuisi. Kokoomuksen ja SDP:n ongelma on se, että vaalituloksen mukaan noilla kahdella valtuustoryhmällä ei enää ole enemmistöä valtuustossa. Mutta jos valtuusto äänestäisi suoraan suhteellisen vaalitavan mukaisesti, ne saisivat enemmistön kaikkiin luottamuselimiin.

Keskisuuret ja pienemmät ryhmät (JP+, Vihr., PS, Kesk., Vas. ja KD) voivat estää valtuustovähemmistön tavoitteleman luottamusmiestehtävien enemmistön vain liittoutumalla yhteen tekniseksi vaaliliitoksi. Tuo pienempien ryhmien vaalitapahtuman aikainen koalitio toisi niille oikeudenmukaisen suhteellisen osuuden ja enemmistön - siis esimerkiksi kuusi paikkaa 11-paikkaisessa kaupunginhallituksessa - kaikissa luottamuselimissä. Se siis vastaisi vaalitulosta. Mutta kaikki pienryhmät eivät välttämättä hyödy tuosta pienestä paikkojen lisäyksestä. Teknisen vaaliliiton lisäarvon jakaminen aiheuttaa helposti erimielisyyksiä pienten kesken.

Isommille puolueille tämä pienten jako-ongelma antaa mahdollisuuden yrittää hajoittaa niiden kaksinvaltaa uhkaavaa vaaliliittoa. Yhtä tai kahta pienempää valtuustoryhmää yritetään houkutella irti vaaliliitosta lupaamalla houkuttelevia varapuheenjohtajatehtäviä tai jopa ylimääräisiä lautakuntapaikkoja palkkioksi irtaantumisesta PK-vaaliliittojärjestelystä.

En voi sanoa nauttivani em. kaltaisista neuvotteluista. Minun käsitykseni mukaan tavallinen järvenpääläinen ei hyödy niistä mitään. Ja aika ylpeänä voin kertoa, että perussuomalainen valtuustoryhmä ei ole asettanut tavoitteeksi luottamusmiespaikkojen maksimointia. Meidän mielestämme jokaiselle ryhmälle kuuluu se suhteellinen osuus vastuusta, joka sille vaaleissa annettiin. Ehkä siksi meihin ei ole otettu yhteyttä Kokoomuksesta tai SDP:stä. Ehkä meitä pidetään liian puhtaina kähmintään?

Mutta pakkohan noissa neuvotteluissa on olla mukana edes oikeudenmukaisen vastuujaon toteuttamiseksi. Ja jotta sen voi tehdä, on taattava neuvotteluluottamuksellisuus. En siis voi tarkemmin kertoa, kuka kähmii kenenkin kanssa. Mutta lupaan kyllä viimeistään tammikuun ensimmäisen valtuustokokouksen jälkeen, siis kun valinnat on tehty, kertoa miten kähmintä lopulta päättyi. Vanhana tiedustelu-upseerina osaan kuitenkin pitää minulle henkilökohtaisesti kerrotut yksityiskohdat ja neuvottelijoiden henkilöllisyyden vain omana tietonani. Mutta isomman kuvion siis kyllä avaan.

Toivon tämän politiittisen kähmintävaiheen menevän pian ohi. Se ei vastaa sitä ideaa, jonka vuoksi itse lähdin kuntapolitiikkaan mukaan. Olen moninkertaisesti enemmän kiinnostunut kaupungin talousasioista ja toiminnoista. Niistä siis lisää myöhemmin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: politiikka, avoimuus