Yhteystiedot

040 727 0935
miktaa(at)gmail.com

Pikakysely

Ei voimassa olevaa kyselyä.

Kuntauudistukselle aikalisä ja parempi valmistelu

Share |

Maanantai 15.10.2012 klo 12.36 - Mikko Taavitsainen


On aika vaikeaa ottaa kantaa edes kuntauudistuksen periaatteisiin, sillä sixpack-hallituksemme ei ole suostunut julkaisemaan niitä. Perussuomalaisten ja Keskustapuolueen tivaamisesta huolimatta hallitus ei ole julkaissut vielä kuntarakenne- ja sote-lakiluonnoksiaan, joissa määritellään keskeisten peruspalvelujen järjestämisvastuut.  Ilman tietoa vastuista, ei voi uskottavasti suunnitella toimintoja, jotka puolestaan ovat organisaatioiden suunnittelun perusta.

Vaikka nuo lakiluonnokset julkaistaisiin tänään, jäisi keskusteluaika yhdestä suurimmasta hallintouudistuksesta ainakin alle kahden viikon päässä olevien kuntavaalien kannalta kovin lyhyeksi. Kun lisäksi epäilen kuntakohtaisten uudistusselvitysten tekemisen vievän aikaa useita kuukausia ellei peräti vuoden tai kaksi, pitäisi asiassa ottaa aikalisä.

Minun mielestäni kuntaliitosten selvittämisessä ja niiden perusteella tehtävissä ajatusharjoituksissa ei ole mitään pahaa. Jos ne osoittaisivat palvelujen, kehittämisen ja päätöksenteon kannalta selviä hyötyjä, olisi niiden poliittinen ajaminenkin helppoa. Joka tapauksessa ne on todella isoina asioina selkeintä alistaa suoraan kunnalliseen kansanäänestykseen. Asiat on voitava päättää siellä, missä niiden päätöksetkin realisoituvat.

Tämä on yleisesti kuntalaisten palveluja puolustava Perussuomalaisten linja. Se eroaa vaikeiden hallitusneuvottelujen öiden tunteina sovitusta suurkuntamallista, jota keskenään riitelevät hallituspuolueet nyt koettavat itselleen paniikissa selvittää. Mutta se eroaa myös Keskustapuolueen jyrkästä ja puoluepoliittisista syistä maaseudun keskustahegemoniaa puolustavasta ei-linjasta.

Avainsanat: kuntauudistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini