Yhteystiedot

040 727 0935
miktaa(at)gmail.com

Pikakysely

Ei voimassa olevaa kyselyä.

Paniikkisäästöjä ja sixpack-politiikkaa Järvenpäässä

Share |

Keskiviikko 10.10.2012 klo 15.35 - Mikko Taavitsainen


Kirjoitin jo aiemmin Järvenpään kaupungin tämän vuoden budjettiylityksestä, joka tulee olemaan lähes seitsemän miljoonaa euroa. En niitä enkä niiden syitä lähde tässä enää toistelemaan kuin siltä osin, että suunnitelmallisesta alibudjetoinnista ja kustannustietämättömyydestä on kyse.

Kaupunginhallitus on syksyn aikana yrittänyt lautakuntien kautta kerätä jonkinlaisia säästöjä kokoon pienentääkseen vajetta. Lokakuun 1. päivänä hallituksen kokous sai aikaan seuraavan päätöksen:

Koska vuosi 2012 alkaa lähestyä loppuaan ja on nähtävissä että nopeita säästöjä ei ole saavutettavissa, on perusteltua hyväksyä lautakuntien esitykset talousarvion muuttamiseksi.

Loppuvuoden menokasvun hillitsemiseksi on kuitenkin syytä tehdä seuraavat toimenpiteet:

- rekrytointeja viivästetään kuukaudella

- sijaisten käytössä noudatetaan äärimmäistä tarvehankintaa

- hankinnoissa tehdään vaan välttämättömät hankinnat noudattaen tarkkaa tarveharkintaa 

Kaupunginhallitus aikoo esittää suuruusluokkaa 150 000 euron säästöjä loppuvuoden aikana. Kyse on käsienpesuyrityksestä, jolla ei ole mitään vaikutusta kaupungin talouteen. Tosiasiassa säästöillä on negatiivinen vaikutus mm. terveydenhuollon jo ylikuormitetun henkilöstön jaksamiseen, kun tarvittavaa henkilöstöä ei rekrytoida. Ja hankintojen viivästyttäminen tarkoittaa niiden siirtämistä ensi vuodelle, jolloin vuoden 2013 vielä tiukemmasta talousarviosta tulee yhä ahtaampi. Siis siirretään ongelmia pian valittavalle uudelle valtuustolle.

Olen aika varma siitä, että Kokoomuksen ja SDP:n kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenet joitakin harvoja rehellisiä lukuun ottamatta eivät nosta näitä asioita esiin nyt vaalien alla. No miksipä nostaisivat? Siinähän paljastuisi koko taloussuunnittelun ja -seurannan surkeus. Mutta tätäkin häpeällisempää on panna kaupungin perustehtävän ytimessä olevat sairaanhoitajat kärsimään kroonisesta työvoimapulasta ja ongelmien siirtäminen seuraavalle talousarviovuodelle.

Reilun sadantuhannen euron vajeen supistamisella ei siis ole mitään todellista merkitystä kokonaisuudessa. Toivottavasti kaupunginvaltuusto kokouksessaan 15.10. hylkää tämän säästöesityksen, joka ei ratkaise ongelmia siellä, missä ne ovat. Ainoa todellinen keino saada aikaan realistista budjetointia, on budjetoida realistisesti, eivätkä nämä paniikkipäätökset siihen enää auta. Ja jos säästöjä halutaan palveluja heikentämättä, on tehtävä todellisia uudistuksia toiminnoissa ja niiden vaatimissa rakenteissa. Niihin tarvitaan aikaa useampi vuosi, ja siksi niiden aloittaminen on tehtävä heti. Missä muuten kuuluu uuden terveystalon rakennustöiden kilkatus?  Onko edessä paljon tätä vuotta rajumpi velkaantuminen ja siitä johtuva kunnallisveron huomattava nousu? Siis sixpack-politiikkaa myös Järvenpään kuntatasolla?

Avainsanat: säästöt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini